ECO2050 geeft burgers de kans om te investeren in de windparken op de Belgische Noordzee. Zo kan men een steentje bijdragen aan de energietransitie die een duurzaam en koolstofarm energiesysteem tot doel heeft.
Deze maand zal de eigenlijke opbouw van de windturbine starten, zodat die in het najaar in gebruik genomen kan worden. De windturbine zal een CO2-uitstoot van 3.700 ton per jaar vermijden.
Het windpark zal in totaal 17 windturbines tellen, die samen goed zijn voor de productie van groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van
33.400 gezinnen. Bijna 2,5 keer méér dan het vorige windpark van 13 windturbines.
De voorbije weken gebeurde de eigenlijke opbouw van de beide windturbines. In een volgende fase volgen nu de elektrische werken om de windturbines aan te sluiten op het openbaar net.
De funderingswerken werden eind maart stilgelegd vanwege het broedseizoen voor de vogels. Vanaf 1 juli zijn deze werken nu terug opgestart. In augustus zal de eigenlijke opbouw van de betonnen torens gebeuren.
Afgelopen vrijdag keurde de Algemene Vergadering van ECO2050 de jaarrekening en resultaatsbestemming goed. Daarmee stemden de burger-coöperanten in met een dividend van 3,75%. Tevens keurden ze de uitgifte van een nieuwe informatienota goed, waardoor het brede publiek weer op aandelen kan intekenen.
De Antwerpse Biopolder Campus is sedert 1 juni het officiële adres van de coöperatie. Wind voor “A” telt 1500 coöperanten en ongeveer tien procent kwam ook naar de algemene vergadering.
Afgelopen maand was windenergie in totaal goed voor bijna een kwart (23,9%) van de Belgische elektriciteitsvraag. Het aandeel van de windparken op zee telde 14,3%. De windturbines op land vertegenwoordigden 9,6%.