[ECO2050] Offshore windproductie waait records omver

Afgelopen maand was windenergie in totaal goed voor bijna een kwart (23,9%) van de Belgische elektriciteitsvraag. Het aandeel van de windparken op zee telde 14,3%. De windturbines op land vertegenwoordigden 9,6%.  

De maand februari telde heel wat topdagen voor de offshore windproductie, dit mede dankzij de passage van stormen Dudley en Eunice. Inmiddels blijkt dat  deze topdagen ervoor zorgden dat het vorige maandrecord van de Belgische offshore elektriciteitsproductie omver geblazen werd. Oktober 2020 hield het maandrecord staande met een productie van 878 GWh. Februari 2022 gaat hier vlot voorbij en prijkt  nu op de eerste plaats met een maandproductie die de kaap van 1TWh overschreed. Afgelopen maand was windenergie in totaal goed voor bijna een kwart (23,9%) van de Belgische elektriciteitsvraag. Het aandeel van de windparken op zee telde 14,3%. De windturbines op land vertegenwoordigden 9,6%. 

Gedurende de wintermaanden liggen de productiecijfers van de offshore windturbines in het algemeen hoger dan in de zomermaanden. In de winter worden er namelijk hogere windsnelheden gemeten en zijn er minder tot geen windstille dagen. In februari lag de capaciteitsfactor, maar liefst op 67%. Dit houdt in dat de offshore windturbines aan twee derde van het maximumvermogen elektriciteit produceerden. Interessante toevoeging, afgelopen maand leverden de turbines 98,8% van de tijd stroom aan het net.

Mede dankzij de windparken SeaMade, Rentel en C-Power behaalt de offshore windproductie erg mooie resultaten. ECO2050 wil ook u als burger en als coöperant de mogelijkheid geven om te investeren in hernieuwbare energieprojecten. De coöperatieve vennootschap creëert zo naast betrokkenheid ook de mogelijkheid voor eenieder om zijn of haar steentje bij te dragen aan de energietransitie die een duurzaam en koolstofarm energiesysteem tot doel heeft.

Bron: ECO2050