[In de pers] Hoe België wereldtop werd in windmolens

Ondanks ons kleine stukje Noordzee is België opgeklommen in de wereldwijde top vijf van windenergie op zee. Hoe werd België wereldtop in windmolens en kunnen we straks nog mee in de race naar de steeds grotere molens? Mathias Verkest, CEO van Otary getuigt in dit artikel uit de tijd ‘Ons stukje zee is bijna vol, maar we mogen het momentum nu niet verliezen.’

De CEO van de windparkontwikkelaar Otary kent dit stuk Noordzee als zijn broekzak. Met zijn bedrijf, een samenwerkingsverband van acht Belgische bedrijven in hernieuwbare energie, is hij verantwoordelijk voor de Rentel- en SeaMade-windparken. Die liggen verspreid over drie van de negen concessiezones in het oostelijke deel van de Belgische Noordzee.

Het wolkendek breekt open en de zon begint te schijnen boven onze elfde provincie. Op enkele tientallen meters van de boot verrijst een bouwwerk uit de golven dat we anders alleen op een heldere dag vanuit het vliegtuig kunnen zien: een reuzenwindmolen waaronder de Antwerpse kathedraal zou passen. Aan de 109 meter hoge toren draaien wieken die even lang zijn als de spanwijdte van een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Op hun piekhoogte bereiken ze 191 meter.

Onderaan de molen zit een platform met een hijskraan, en een deur die toegang geeft tot de binnenkant van de palen. Daar kan je een lift nemen naar een hoger gelegen platform aan de turbine, het hart van deze elektriciteitscentrale op zee. Wie in deze sector aan het werk wil, laat zich beter niet afschrikken door zeeziekte, hoogtevrees of een stevige stormwind.

Het onzichtbare stuk is minstens even indrukwekkend. De molen is gemonteerd op een ‘monopile’, een funderingspaal met een omtrek van 50 meter die vanop een speciaal schip meters diep in de zeebodem werd geslagen. Begraven in die bodem ligt ook een kilometerslang netwerk aan stroomkabels dat alle turbines verbindt. En zowel boven als onder de waterlijn houden honderden sensoren de gezondheid van de windmolen in de gaten.

Topprestatie

De windmolens zijn niet alleen technische hoogstandjes, ze zijn ook een van de strafste economische verwezenlijkingen uit de recente geschiedenis van ons land. Weinig Belgen beseffen dat we in amper tien jaar naar de wereldwijde top vijf in de productie van offshorewindenergie zijn geklommen, een topprestatie voor een land dat amper 3.500 km² zee ter beschikking heeft.

Rentel

Rentel telt 42 windturbines van 7,35 MW. Het totale geïnstalleerde vermogen van het park bedraagt 309 MW en het produceert jaarlijks CO2 vriendelijke elektriciteit voor zo’n 300.000 gezinnen.

Seamade

Het offshore windpark Seamade omvat 58 windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 487 MW. De groene stroom die deze turbines opwekken zijn het equivalent aan het verbruik van 485.000 huishoudens. Daarmee levert het SeaMade een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van ons land.

Bron: artikel uit De Tijd

© Foto: Otary