[Aspiravi Samen] Nieuwe windturbine in Brecht volledig opgebouwd

Langs de E19 torent een nieuwe windmolen van Aspiravi Samen CV. De opbouw verliep sneller dan verwacht dankzij het goede weer. De turbine moet vanaf oktober groene stroom leveren aan 2.500 gezinnen en zo 4.000 ton per jaar minder CO2 uitstoten.

Langs de E19 torent een nieuwe windmolen van Aspiravi. De opbouw verliep sneller dan verwacht dankzij het goede weer. De turbine moet vanaf oktober groene stroom leveren aan 2.500 gezinnen en zo 4.000 ton per jaar minder CO2 uitstoten.

De opbouw van de windturbine is gestart op dinsdag 15 juni en afgelopen week werden de wieken gehesen en gemonteerd. “Door de gunstige weersomstandigheden ging alles vlotter dan verwacht. Ook het voorbije weekend is er verder aan gebouwd, waardoor de windturbine nu helemaal af is”, bevestigt An Schaubroeck, communicatie- en marketingmanager van Aspiravi.

“Dat is uiteraard goed nieuws. Nu kunnen de voorbereidende werken starten om de windturbine aan te sluiten op het net. Hiervoor werd 2,5 kilometer aan kabel gelegd naar het bestaande transformatorstation van het al operationele windpark langs de E19. Ook het proefdraaien kan starten. Als alles volgens plan verloopt, kan de turbine in oktober in dienst worden genomen.”

De windturbine ten oosten van de E19 in Brecht is 120 meter hoog en heeft wieken van 64 meter breed. Die moet groene stroom leveren aan 2.500 gezinnen. “De bouw van de nieuwe windmolen past in het kader van het Klimaatplan 2030 van de provincie Antwerpen. Met dat plan wil de provincie de CO2-uitstoot op haar grondgebied drastisch verlagen. Deze turbine zorgt voor een verlaging van de uitstoot met 4.000 ton per jaar.”

Aspiravi beheert intussen 375 windturbines die samen groene energie produceren voor anderhalf miljoen gezinnen en meer dan 2 miljoen ton CO2 vermijden. Net als bij die andere windmolens, kunnen ook omwonenden hierin actief investeren. “Binnenkort wordt een actie opgestart om de Brechtenaren te informeren over de mogelijkheid om mee te participeren.”

Aspiravi Samen cv telt vandaag al 3.500 coöperanten die samen al 9,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. In 2020 werd een dividend van 3% uitgekeerd. Deelbewijzen kosten 125 euro per stuk en je kan er maximaal 26 per persoon aankopen. Coöperanten genieten bovendien niet alleen een voordeeltarief voor de aankoop van groene stroom, ze steunen tegelijkertijd een goed doel. “Per gebruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan in het kader van energie- en/of kinderarmoede.”

Bron artikel: Nieuwsblad

Bron beeld: Aspiravi